Voorstelling

 

Welkom toeschouwer. Mijn naam is Frits Ottens (Oventje 1960).

fritz3953

 

 

 

 

 

 

Het spel van licht en donker fascineert mij mateloos.

De eindeloze variatie aan kleuren in de natuur, belicht of juist niet; de wisselwerking tussen de kleuren in de buitenwereld en de stemmingen in de binnenwereld; de grijze melancholie, de gouden euforie, de blauwe eenzaamheid. Er staat me nog helder voor ogen hoe ik als kind ruggelings op de boerenkar van mijn vader naar de wolken lag te kijken. Een oneindige voorstelling van licht en donker en alle nuances daartussen. Deze genuanceerde veelzijdigheid probeer ik in mijn schilderijen te weerspiegelen.

Het leven is een wonderlijke reis die me door verschillende steden, studies en stemmingen voerde.

Vanuit het Oventje kwam ik als begeleider in een inrichting voor mensen met een verstandelijk beperking terecht. Gaandeweg heb ik vaak het gevoel gehad dat deze inrichting een steeds opener karakter kreeg. Het pad voerde vervolgens langs de steile klippen van de filosofie, eerst in Nijmegen, daarna in Amsterdam. Het sleurde me door de krochten van de menselijke geest, langs de zuigende afgrond van het niet-zijn en liet me uiteindelijk belanden achter een schildersezel. Na een aantal jaren als autodidact te hebben geƫxperimenteerd leerde ik op de School voor Schone Kunsten in Vlaanderen de fijne kneepjes van het vak. Ik ervaar het als een voorrecht te mogen schilderen, scheppend bezig te zijn. Nog los van de resultaten is het schilderen zelf een mogelijkheid om in contact te zijn met de eeuwige dimensie die zich verschuilt achter de hectiek van alledag.

Je kunt de mens zien als een elegante, soms erg moeizame dans van tegenstellingen.

Het in harmonie brengen van deze tegenstellingen is voor mij een levenstaak, als mens, als kunstenaar. In de hoop dat u geraakt zult worden door het getoonde werk, groet ik u hartelijk!